Puro silindir şeklinde solgunlmış tütün yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, ortamında tütün kesimçıkları kâin bir tutucu yaprak ve bunun çevresinde spiral şeklinde solgunlmış solguncı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu solguncı yaprak salim, esnek ve tatlı bir kuruluşda olmalı, oflaz bir aromaya ve nizamlı yanmayı sağlamlayacak huzurıcı özelliğe mevla olmalıdır. Elan çok Küba, Dominik Cumhuriyeti üzere ülkelerin bulunmuş olduğu diyar kuşağında yetieğlenceli, fermente edilmiş tütünlerin elde yahut makinede solgunlmasıyla meydana getirilen bir mamüldür. Puro sözcüğü Türkçe’ye İspanyolcadan geçkintir. Bu dile de Latince “pürus” (saf masum yardımsız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden kuruluşlmış” fehvaında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk posta TDK sözlüğünün 1955 seneındaki ağırlıksında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde oldukça erdemli miktarda Köle, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua üzere ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, dünya çapında en oflaz purolar olarak nitelendirilseler de biraşırı mahir Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip olduğundan bahsetmektedir.
Puro ciğerer en dikkat etmesi gerekilen şey essah bir nemde purolarınızı tüketmektir. şayet essah bir nemde değil ise purolarınız ne denli nitelikli yada pahalı olmasına fallmaksızın purodan alacağınız kâm yada tatlılık maatteessüf pekâlâ hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro yolculuk humidorları, puro tüp vb. cümle muhafaza ve taşıma enstrümanları haddizatında puronun nemini saklamak ve ciğerime anık benimsemek ciğerindir. Tabi bu puro muhafaza ve taşıma kaplarına giren bu purolar her saat mefkûre rutubet değerlerinde saklanmaktadır. Evet mefkûre puro rutubet değerleri nelerdir beş on da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 rutubet değerleri ortada ciğerilen bir puro mefkûre rutubet değerlerinde ciğeriliyor ikrar edilebilir. Kimine bakarak %65 az yada %75 çok muş üzere görülsede haddizatında bu rutubet değerleri de kimisine bakarak oldukça müsait ve ciğerilebilir en eksiksiz değerlerdir. Burada rutubet in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve hangi rutubet değerlerinde purodan kâm almış olduğudır. Kimisi %65 nemde puro ciğermeyi çok severken farklı bir özlük bu rutubet değerinin puroya yazık edilen bir paha olduğunu ve katiyen ciğerilmemesi icap ettiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi de muhikdır. Bu iki görüş de doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. Nazarıitibar edilmesi müstelzim şey %65 altı yada %75 üstü bir değere purolarınızı taşımamanız ve bununla omuz omuza bu %10 luk rutubet başkalıkı ortada gidip gelmeden hep aynı rutubet değerlerinde puronuzu mıhlı tutmanızdır. %5 ve üstü bir rutubet değmedarımaişetimi purolarına beis verebilir. Böyle bir varyasyon yapacaksanız bunu olası olduğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Evet rutubet değerlerinden bahsettiğimize bakarak bu rutubet değerleri neyi değmedarımaişettirmektedir diyerek soracak olursanız kısaca inandırmak gerekir ise puro da rutubet değeri arttıkça purodan aldatmaınan aroma artar, tütün azalır ve ciğerimi zorlaşır, rutubet değeri azaldıkça tütün artar, ciğerimi kolaylaşır ve aldatmaınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde dinmek istiyorsanız buna saat ve tecrübe ile hüküm vereceksiniz. Size sima en oflaz paha bu ve bu değerde ciğermelisin dememeli çünkü puronun rutubet değerini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine müstakbel olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Kötüdaki resimde görünen nemlendirici içinde bir köpük vardır ve suyu içerisine çekerek tabii buharlaşma ile humidor içerisine rutubet vererek purolarınızın nemlenmesine olanak sağlamlar. İÇerisindeki köpük üzere yağız özdek vasati 6 kamer içinde medarımaişetlevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Ortalama %70 rutubet tevdi üzerine oturmuş bu cümle sıcaklıktan müstakil olmadığı ciğerin muayyen bir saat içinde sıcaklarda rutubet geriışı yada soğuklarda humidor ortamında rutubet azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu merkez bir nemlendirici kullanıyorsanız olası olduğunca bir tomar suhunet değmedarımaişetimi olmayan ortamlar seçmeye çaldatmaışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler üzere %70 rutubet değeri getirmek ciğerin tasarım edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme bakarak elan ez etkilendirler ve elan kontrollü bir salınım yaparlar lakin genede bu paha iyileşmesi vasati %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında lakin içinde jel yada silikon toplar kâin nemlendiriciler de puro nemlendirme jelleri üzere çaldatmaışırlar ve kontrollü bir şekilde rutubet vererek düzlemı %70 neme getirmeyi fakatçlarlar. şayet derdiniz erdemli rutubet olabilir ise bunun sebebi genel anlamda sıcaktır ve o saat farklı nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü yöntem Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin altındaki deniz haznesindeki üstteki bir fan himmetı ile humidor içerisine dağıtılır ve rutubet in baki ayarlanan rutubet seviyesinde kalması sağlamlanır. Örneğin rutubet değerini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu değeri giriyorsunuz ve ortamda ki rutubet değeri bu seviyenin altına düşmüş olduğunde fan çaldatmaışmakta ve maksut rutubet değeri gelmesi iile omuz omuza tekrar durmaktadır. Bu ürünler genel anlamda kabin humidorlarda kullanılmakta ve düşen nemi yükseltmek ciğerin en oflaz yöntem olarak kontramıza çıkmaktadır.
En on çıkan son yöntem ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir ihtilal yaratmış ve hem rutubet iktibas hem rutubet tevdi özelliği sebebiyle hızlı bir şekilde kullanılmaya kafalamıştır. Gece gün yada zaman intikalleri esnasında oluşan rutubet dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en dirimlik bir şekilde saklanmasına olanak elde etmiştır. Boveda nemlendiriciler sadece puro değil, gitar, besin, tütün vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi ait aksamı ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 sadece humidor istihzar ötekiler ise puro nemlendirme ciğerin kullanılmaktadır. üste Boveda 62 ise tütün nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem düşüt hemde erdemli rutubet değerlerinde çift taraflı çaldatmaışarak mıhlı bir rutubet değeri sağlamlamasıdır.
Bu tarz şeylerinda dışında humidor ciğeri fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içerisindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve cümle puroların aynı nemde ve elan sağlamlıklı olmasını sağlamlamaktadır.